Het internationale schaaktoernooi, dat elk jaar georganiseerd word door de schaakverenigingen uit Herzogenrath, Kohlscheidt en Kerkrade én ondersteund en gefaciliteerd word door de stichting Eurode 2000+, was wederom een groot succes. 

Het eerste lustrum is een feit en heeft het Eurode Open een mooie plek veroverd in de lijst schaaktoernooien die er internationaal toe doen. 

Dat is mede te danken aan de meest mooie locatie die men zich kan bedenken voor een schaaktoernooi, de Abdij Rolduc! Een locatie die ambiance uitstraalt, serene rust en waar je tussen de partijen door de lucht kan in ademen van meer dan 900 jaar historie. 

Het op 10 september 2016 gehouden toernooi telde dit jaar in totaal 75 deelnemers waarvan maar liefst 24 jeugdigen onder 16 jaar! De A-groep kende 38 deelnemers waaronder 2 grootmeesters en 3 fide-meesters. Deze groep werd onderverdeeld in drie ratinggroepen. In de hoogste ratinggroep (1950 en hoger) eindigde, na 9 ronden van 15 minuten per persoon, per partij, GM Andrey Orlov (foto rechts) op de eerste plaats. Hij stond slechts één remise af en behaalde zodoende 8,5 punten. Dit is de derde keer dat Andrey de titel op zijn naam mag schrijven, hij won het toernooi ook in 2013 en 2015. Tweede werd FM Pieter Claessen met 7 punten, evenveel als Alexandre Dgebuadze, die één weerstandspunt minder had en zodoende op de derde plek eindigde. 

In de B-groep (ratings 1700-1950) overwon Gino de Mon. Hij behaalde (net zoals de nummers 2, 3 en nog vier spelers) 5,5 punten maar Gino had de hoogste weerstandspunten. Op de 2e, respektievelijk 3e plaats eindigden Marcel van Haren en Sacha Seibt

Ook de eerste drie prijswinnaars in de C-groep hadden hetzelfde aantal punten. Deze groep (ratings 1500-1700) werd gewonnen door David Berendsen met 4,5 punten. Evenveel punten dus als John Uckerman die 2e werd en Borna Mohammadi Nia die op de derde plek eindigde. Borna ontving echter ook de extra prijs voor de beste jeugdspeler onder 20 jaar zodat Andre Maass de 3e prijs mocht innen. 

Verder waren er nog extra prijzen voor de beste 65-plusser, deze ging naar KSV'er Glenn Freer en de beste 75-plusser was Philipp Leneman.

De, in een aparte groep spelende, D-groep werd gewonnen door Juri Bauer van de Oberbilker SV. Juri behaalde 6 punten (uit 7). Hij liet Yidi Zang (5,5 punten) van de SV Kohlscheid achter zich. Derde werd in deze groep Ralf Dachwitz uit Herzogenrath met een score van 4,5 uit 7. De extra prijzen voor de beste thuisschakers gingen naar Marc Widlak, Martijn Dassen en Rob Janssen. 

De Jeugdgroep van 12 tot 16 jarigen werd gewonnen door Irmin Mainka van Arminia Eilendorf. Hij won overtuigend met 8 uit 9. Ties Dumont (SV Voerendaal) werd 2e met 5 punten en Max Janorschke eindigde met 4 punten op de 3e plek. 

Opvallend was dat de jeugdigen ónder 12 jaar nóg beter scoorden dan de 12 tot 16-jarigen. In deze groep eindigde Alwin Mainka op de eerste plaats met maar liefst 9 punten, Jannis Bolz van de SV Würzelen werd 2e met 6 punten en Ingmar Mainka 3e met 5,5 punten. Opvallend, daar allen in één groep ingedeeld waren. Een puike prestatie van de allerjongsten dus!

Het toernooi werd in goede banen geleid door scheidsrechter Rick Wagemakers, geassisteerd door scheidsrechter in spé Ralf Ploumen. Waarvoor hartelijk dank.

Speciale dank naar de stichting Eurode 2000+ en Hotel Conferentieoord Abdij Rolduc!

Neem HIER een kijkje bij het Eurode Toernooi 2015

Neem HIER een kijkje bij het Eurode Toernooi 2014

Neem HIER een kijkje bij het Eurode Toernooi 2013

Neem HIER een kijkje bij het Eurode Toernooi 2012